Érdekességek a kávéról, amikről lehet, hogy nem is tudtál!

A kávénak elképesztően sok rajongója van világszerte. Szinte mindegy, merre kalandozol a világban, a frissen pörkölt, avagy főzött kávé illata minden városban megcsaphat. Szerencsére ma már annyiféle elkészítési módja van a kávénak, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót, a kávékülönlegességeknek csak a fantázia szabhat határt. És természetesen, ha valami ennyire népszerű, azzal nem csupán az élelmiszergyártók, a kávézótulajdonosok foglalkoznak, hanem az egészséges életmód kutatói is. Szinte hónapról hónapra újabb és újabb érdekességek derülnek ki a kávéról.

1. A kávé ölhet

De ehhez a szakértők szerint 80-100 csészényi kávé hirtelen elfogyasztása szükséges. Otthoni kipróbálásra nem javasolt! (Ez a híg amerikai kávéra vonatkozik, a hazánkban megszokott erős presszókávéból már 20 adag is elég lehet.)

2. A kávé jót is tehet

Egy tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak legtöbb antioxidánsukat a napi kávéadagjukból nyerik. Napi egy-két csésze kávé elfogyasztása kifizetődőnek tűnik. Vagy ha nem szereted a kávét, próbáld ki a fekete teát, a második legnépszerűbb antioxidáns-forrást, de az első öt ilyen élelmiszer között ott van a banán, a szárazbab és a kukorica is.

3. A koffein fokozza a nők szexuális étvágyát

Mindenesetre, a patkányoknál működik. A kutatók szerint a koffein az embereknél is fokozhatja a szexuális örömöket, de csak akkor, ha nem rendszeres kávéfogyasztók.

4. A koffein megszüntetheti a fájdalmat

Egy kisebb tanulmány kimutatta, hogy mérsékelt mennyiségű koffein – kb. két csésze kávé – megszüntetheti az izomlázat. A kutatók azonban nem rendszeres kávéfogyasztókat vizsgáltak.



5. A koffein valóban ébren tart egész éjjel

Egészségügyi szakértők tanácsa: lefekvés előtt hat órával már kerülj mindennemű kapcsolatot a koffeinnel.

6. A koffeinmentes kávéban is van koffein

Egy tanulmány szerint, ha öt-tíz csésze koffeinmentes kávét iszol, annyi koffein jut a szervezetedbe, mintha megittál volna egy rendes kávét.

7. A koffeinmentes kávé készítéséhez vegyszereket használnak

A kávébabot kigőzölik, így a koffein felszáll a felszínre, ahonnan egy szerves oldószerrel, a metilén-kloriddal lemossák.

8. A koffein nem a „keserű bűnös”

Elsősorban nem a koffein felelős a kávé keserű ízéért. Az elkövetők sokkal inkább az antioxidánsok.

9. A jó kávé a pörkölésen és a főzésen múlik

Pörköléskor a kávébabokban lévő olaj 400 fokon kezd kiszivárogni. A több olaj erőteljesebb ízt kölcsönöz a kávénak. A koffeintartalom akkor szabadul fel, amikor a víz több ideig áll az üledékben, így a szokásos fetetében gyakran több van, mint az eszpresszóban vagy a cappuccinóban.

10. A kávét kecskék fedezték fel

Úgy ezer évvel ezelőtt, egy afrikai hegyvidéken egy csapat kecske jó néhány vörös kávébabcserje lelegelése után több éjszakán át is ébren maradt, s így a pásztorukat sem hagyták aludni. A pásztor ezután elvitte állatait a szerzetesekhez, hogy vizsgálják meg őket, és hosszas imádsági procedúra vette kezdetét. Legalábbis a legenda szerint...

Forrás: otvenentul.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése