Dekódolták az arábiai kávé géntérképét

A trieszti, az udinei és a padovai egyetem kutatói, együttműködve a Dna Analytica társasággal, dekódolták az “arabica” kávé géntérképét. Korábban megtették ezt a „robustával” is, amely egy egyszerűbb kávécserje, feleannyi kromoszómája / 44 / van, mint az “arabicá”-nak.

A kávénak is megvan tehát a maga genómja. Az “ arabicá”-nak, amely a világ termelésének 70 %-át adja, két szülője” van: a Coffea canephora és a Coffea eugenioides.  Kezdetben a kutatóknak az volt a céljuk, hogy megértsék és megkülönböztessék a két eredeti géntérkép közötti különbségeket, amelyek kombinálódnak az arábiaiban – írja a Corriere della Sera.

A kutatás hat évig folyt az Illycaffé és a Lavazza támogatásával.

A kávé genómjának meghatározása különböző és fontos okok miatt vált sürgetővé. A növény, amely az etiópiai magas fennsíkokon nő, ahol eléri a tíz méter magasságot is, érzékeny az időjárásra és a fő cél megvédeni egy olyan klímától, amely nyilvánvalóan változik.Andrea Illy, aki cége vezetése mellett elnöke a Nemzetközi Kávészervezet promóciós fejlesztési bizottságának és tudományos könyvet is irt a kávéról, elmondta, hogy mivel a kávécserje a hőmérséklet és az évszakok változásai miatt fokozott mértékben van kitéve betegségeknek, a cél a géntérkép ismeretén keresztül ellenállóbbá, alkalmazkodóbbá tenni.

A kutatás másik célja erősíteni a növénynek az egészségünk szempontjából pozitív tulajdonságait, így például, a bennük lévő antioxidánsokat, és egyben javítani a minőségét és az aromáját.

A projekt nyitva áll a külföldi együttműködők előtt mind a kutatást, mind a finanszírozást illetően - nyilatkozta Giuseppe Lavazza, a másik kávé óriáscég vezetője és elnöke az Initíative for Coffee and Climate -International Coffee Partners-nek, aki hangsúlyozta: a kutatás eredményei mind a kávé termelésében, mind pedig az ipari feldolgozásában a széles nyilvánosság rendelkezésére fognak állni.

Forrás: nepszava.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése