Ganodermás kávé: egészséges kávé?

Egy hasznos cikk a ganodermás kávéval kapcsolatban. :)

Írta: Dr. Tihanyi László

A kávé vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb ital világszerte, azonban ezzel párhuzamosan a leginkább vitatott folyadékoknak járó díjat is megkaphatná. Az egészségtudatos fogyasztók elsősorban magas koffeintartalma és savas kémhatása miatt nem tartják megfelelőnek a rendszeres kávéfogyasztást. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az elmúlt években számos olyan kutatás látott napvilágot, mely a kávé egészségre gyakorolt jótékony hatásairól számolt be. Mi lehet akkor az igazság ebben a cseppet sem egyszerű kérdésben?

Egészséges kávé


Az elmúlt években igen nagy számban jelentek meg a piacon az ún. egészséges kávék. Ezek a termékek igen jó minőségű, brazil arabika kávéból és hozzákevert gyógygombákból, pl. ganoderma lucidum kivonatból (pecsétviaszgomba vagy reishi) állnak. Az egészséges kávék jótékony hatásukat tehát elsősorban nem a kávénak, hanem a hozzáadott gyógygombáknak köszönhetik.

Az "egészséges kávék" a jó minőségű arabika kávén felül bizonyos gyógygombákat tartalmaznak, pl. ganodermát.



A kávé és a gyógygombák szimbiózisának egyik legkézenfekvőbb eredménye, hogy a gomba képes ellensúlyozni a kávé erősen savas kémhatását. 

A normál kávé pH-ja 5-5,1 körül van, tehát kevésbé savas, mint pl. egyes gyümölcslevek, vagy a sör, pH-ja nagyjából a szénsavas vízével azonos (az arabika kávé 0,8-1,4% koffeint tartalmaz, s ez az érték további 97,5%-kal csökkenthető, így készül a koffeinmentes kávé).

A piacon ma már fellelhetők olyan kávék, melyek pH-ja 6,2 körül van, tehát még mindig savasak, azonban már sokkal kevésbé, mint a hagyományos kávék (a pH-skála logaritmikus skála, tehát 5,2-es és 6,2-es pH között óriási-tizszeres- különbség van). Sőt, az USA-ban több olyan speciális termék is kapható, melyek kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy a kávéhoz adva csökkentsék annak savasságát. Ehhez hasonló módszerekkel akár a normál kávé pH-ja is 7 fölé tornászható, így kémhatása enyhén lúgossá válik.

A gyógygombákkal dúsított kávék kémhatása is 7 fölött van, mivel a benne lévő gombák közömbösítik a kávé savas pH-ját. Az egészséges kávéban található gyógygombák azonban nem csak a kávé kémhatását változtatják meg, hanem olyan értékes tápanyagokkal látják el szervezetünket, amik hozzájárulhatnak egészségünk fenntartásához.

A reishi gyógygomba pl. évtizedek óta jól ismert vércukor-, koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, valamint ráksejt pusztító hatásáról.

Az egészséges kávék alapötlete abból az egyszerű tényből származik, hogy a világon több száz millióan fogyasztanak rendszeresen kávét. Ha pedig ez így van, akkor miért ne fogyaszthatnák a kávé egy egészséges alternatíváját?

A gyógygombák kávéval történő „házasítása” ebből a szempontból kiváló ötlet, hiszen az egy csésze kávéhoz hozzáadott 100-1000 mg gyógygomba kivonat érdemben nem változtat a kávé ízén, ugyanakkor értékes vegyületekkel látja el azt. A keverék nagyon kézenfekvő, mivel a gyógygombák többsége is keserű ízű.


Természetesen az egészséges kávék esetében ügyelnünk kell arra, hogy az instant port ne lobogó vízzel forrázzuk le, hiszen akkor a gomba elveszítheti minden pozitív hatását. 80-85 C fokos víz alkalmazásával azonban a benne lévő tápanyagok többsége megőrizhető.

A kávénak nagy rajongója volt Johann Sebastian Bach. Meg is komponálta a híres kávé kantátáját.

A boltokban vásárolható kávék többnyire keverékek: a robusta és az arabika kávék különböző arányaiban.

A világon a legfinomabb kávénak az arabika fajtát tartják, majd ezt követi a liberica és az excelsa. Nagyon kevés terem utóbbi kettőből, de az igazi ínyencek számon tartják. A robusta kávéfajta a legolcsóbb és ennek az íze a leggyengébb. Mégis a világ kávé termésének a 40%-át a robusta adja.


Ma kb. 25-30 millió ember él közvetlenül a kávétermesztésből. 25 éve dolgozták ki azt a programot, ami azt célozta, hogy a kávét tisztességes áron, közvetlenül a termelőtől vegyék meg (fair-trade mozgalom). A Starbucks akkoriban egy kis cég volt és fair-trade kávé felvásárlással foglalkozott. Mára a világ legnagyobb fair-trade kávé felvásárlójává vált. Ezért is olyan népszerűek a Starbucks kávéházak szerte a világon.

Forrás: drtihanyi.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése