Arabica és robusta kávébabból készült kávék. Melyik a finomabb?

Amikor a reggeli kávénkat megisszuk, akkor egészen biztos, hogy a Coffea nemzetség fajai közül az arabica vagy a robusta kávét fogyasztjuk. Nemcsak ízvilágban, de termesztésben is vannak különbségek a két kávéfajta között.


Arabica, avagy az ínyencek kedvence


Az arabica kávé termesztése sokkal nagyobb körültekintést igényel, mint a robusta kávéé. A kávé neve az araboktól származik. Ők voltak azok, akik a XV. században Kelet-Afrikából Arábiába vitték. Ez a cserje az árnyékos helyeket kedvelik és körülbelül 1000-1800 m magasan, 15-24 °C körüli hőmérsékleten legoptimálisabb termesztése. Nem szereti az egyhangú időjárást. Esős és száraz időszakok váltakozása tesz neki igazán jót. Azonban a szeles és fagyos időjárás kifejezetten rossz hatással van a cserjékre. Trópusi területeken termesztik. Mivel ennyire speciális klímát igényel, a termesztési területét is gondosan meg kell választani. Nem annyira ellenálló növény, mint a robusta. Betegségeket is könnyebben kap el. Ugyanakkor hosszabb időszak kell neki az éréshez, növekedése is lassabb.

Bár az arabica termesztése igen speciális, az ízvilágát tekintve ezt bőségesen meghálálja. Savtartalma kevesebb, ezért utóíze sem kesernyés, inkább enyhén karamellás. Jelenleg a világ kávétermésének mintegy 75%-át adja ez a kávé.

Robusta, mint kesernyés élénkítő


A robusta kávé sokkal ellenállóbb, nem igényel akkora törődést, mint az arabica. Alacsonyabb magasságokban (200-800 m), trópusi síkságokon termesztik. Az arabicával ellentétben a robusta több termést hoz, viszont minősége gyengébb. Ebből adódóan a robusta kávé ára is alacsonyabb. Ízében nincs meg az a lágy, édes ízharmónia. Inkább kesernyés ízű.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése