Elefánt ürülékéből kávé?

Ki hitte volna, hogy még az elefánt ürülékéből is képesek kávét kinyerni. És gondoltad volna, hogy az így kinyert kávébabból készült kávék a világ legdrágább kávéi közé sorolhatók? Lássuk, mindez hogyan valósul meg.

Kávébab elefánt ürülékéből

Első lépésben az elefántok megeszik a kávécserje termését. Ezáltal egy biokémiai vegykonyha áldozatává válik a kávébab. Az elefántok gyomorsava képes lebontani azt a fajta proteint, ami megtalálható a kávébabban, ugyanakkor a kávé kesernyés ízéért felel. Az így nyert kávészemekből készült ital nélkülözi a hagyományos kávé keserűségét. Az eredmény az ugyancsak luxuskategóriába tartozó, cibetmacskák ürülékéből nyert kávéval, a Kopi Luwak-kal vetekszik. Lényeges különbség azonban, hogy a nagytestű elefántok emésztőrendszerében 15-30 órát töltenek el a kávébabok, banán, cukornád és egyéb táplálékok társaságában, és ezáltal páratlanul gyümölcsös aromát nyernek.

Egy kilogramm Black Ivory kávé előállításához 33 kilogramm nyers Arabica kávébabot kell megetetni az elefántokkal. Az ürülékkel távozó kávébabot gyűjtik össze, és alapos mosás után kinyerik belőle a kávémagot, amelyet aztán Bangkokban megpörkölnek. A kilogrammonként 1100 dollárba, azaz 240 ezer forintba kerülő Black Ivory kávét néhány luxusszálló is forgalmazni kezdte és csészénként 50 dollárba kerül. Az egy csészére vetített ár tekintetében a Black Ivory jelenleg a legdrágább (állati eredetű fekete) kávéja.

Forrás: erdekesvilag.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése