Bőrrák ellen is jó a kávé

Bőrrák ellen is jó a kávé - állítják amerikai kutatók, akik erre vonatkozó bizonyítékokat találtak. A kávéval kapcsolatos méréseket nők és férfiak körében is végezték. Arra az eredményre jutottak, hogy azon nők körében, akik minimum 3 csésze kávét megittak naponta, körülbelül 20%-al kisebbnek mutatkozott annak a bőrdaganatnak a kockázata, melyet bazálsejtes karcinómának vagy basaliomának hívnak. A férfiak esetében ugyanez 9%-al kisebb kockázatnak bizonyult.

Kávé bőrrák ellen

Bazálsejtes karcióma


A bazálsejtes karcióma napjainkban Magyarországon az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú bőrdaganat. Ez a fajta bőrrák lassan növekszik, áttétek ritkán keletkeznek. Leginkább az 50 év felettieket érinti, de előfordulhat fiatalok körében is. Főként olyan testtájakon jelenik meg, melyek nem védettek a napfénytől, mint például arc, fülek, mellkas, hát, vállak. Akiknek világos bőrtípusuk van, fokozottan ügyeljenek, különösen most, a nyári időszakban.

Kávé nem csak bőrrák ellen


A fenti eredményeket a Harvard Egyetem orvosi karának kutató ismertették Bostonban egy nemzetközi rákkutatási konferencián. Ugyanakkor azt is mondták, hogy akár a kis étrendváltozásnak is jelentős hatása lehet a bőrrák kialakulására. Tanulmányukban kifejezetten a kávé hatását vizsgálták ezen speciális bőrrákra nézve. Más bőrráktípusoknál nem mutatkozott ilyen jellegű összefüggés a kávéfogyasztási szokásokkal.

Bár más bőrrákkal nem mutatkozott összefüggés, azonban kimutatták azt is, hogy a rendszeresen kávézók körében ritkábban fordult elő méh-, prosztata-, mell- vagy vastagbélrák. Ez azonban csak a koffeines kávét ivók esetén volt kimutatható. Koffeinmentes kávét ivóknál nem tapasztaltak ilyen hatást.

Forrás: webbeteg.hu, napidoktor.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése