Életünk része: A kávé

Ha már a kávé sem segít…
Törökországban a 16. századtól terjedt el a kávéivás szokása, innentől fogva azonban népszerűsége nőttön nőtt. Állítólag, ha egy török ember beteg lett, akkor böjtölni kezdett és csak kávét ivott. Ha ez sem használt, akkor már írta is végrendeletét.

Sir Henry Blunt, egy francia utazó szerint a törökök kiváló szernek tartották a kávét, és nyakra-főre itták otthon és kávéházakban is a különféle bajokra. A kávé jótékony hatásának tulajdonították a tüdővész visszaszorulását, de a kávé szerintük enyhíti a letargiát, a gyerekek körében pedig az angolkórt.


De mi az a kávébetegség?
A 17 századtól már az orvosok, vegyészek is lelkesen beszélnek a kávé jótékony hatásairól, Hahnemann, a homeopátia atyja például teljes mértékben gyógyhatású szernek tartotta, ám hangsúlyozta, hogy túlzott fogyasztása kávébetegséghez vezet, ami kellemetlen közérzettel, alacsonyabb életkedvvel jár, de okozhat aranyeret, fejfájást és csökkent libidót is.

A kávé megszállottjai
A francia Larousse enciklopédia egyenesen azt állította, hogy a kávéfogyasztás kifejezetten ajánlott katonáknak, matrózoknak és irodalmároknak, illetve azoknak, akik forró-meleg környezetben dolgoznak.

A kávéivás elkötelezett híve volt többek között Voltaire, Zola, Baudelaire. Balzac, aki szintén kannaszám itta a feketét,  a modern ajzószerek közt tartotta számon a kávét, amely elősegíti a gondolatok megszületését, és az emlékek felidézését. Hasonlóan lelkesedett a kávéivásért is.

Kávé és kofffeinológia
Egy átlagos csésze kávé kb. 60-90 mg koffeint tartalmaz. A koffein jótékony hatási között tartják számon, hogy serkenti az agyműködést, fokozza a szellemi teljesítményt, enyhíti a fejfájást, és stimulálja idegrendszerünket. Érdekesség, hogy a koffein egészen a 2004-es Olimpiáig a tiltott szerek listáján szerepelt.

Ha fogyókúrába kezdünk, szintén előnyös a kávéfogyasztás: a koffein elősegíti a zsírsavak felszabadulását a zsírszövetekben. A túlzott kávéfogyasztás viszont remegést, idegességet, sőt álmatlanságot is okozhat.


A kávé jótékony hatásai


Milyen betegségeket okoz a kávé?
Bár számtalan egymásnak ellentmondó információ és vizsgálati eredmény látott napvilágot, valójában nem tudták ez idáig egyértelműen bizonyítani, hogy a kávéivás megnövelné a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, mint ahogy a csontritkulást valamint a rák növelő kockázata sem bizonyult igaznak.

Vannak azonban, akiknek a gyomra valóban érzékenyen reagálhat a kávé savtartalmára, számukra és a nehezen alvóknak is oda kell figyelniük a kávéfogyasztásukra.

Milyen betegségekre gyógyír?
Kiderült azonban, hogy a kávé fogyasztásával antioxidánsok jutnak szervezetünkbe, és a kávézás számtalan betegség ellen veheti fel a harcot, úgy mint:

  • májzsugor
  • bélrák
  • végbélrák
  • bőrrák
  • asztmás rohamok
  • epekő kialakulásának veszélye

Kávébeöntés mint rák elleni gyógymód
A kávét már több, mint száz éve alkalmazzák méregtelenítő szerként. Max Gerson doktor módszere, a kávébeöntés, amely rák ellenes gyógymódjának része, első hallásra nagyon bizarrnak tűnhet, pedig biztonságos és hatékony módszerről van szó.

Kávét a bőrbe!
A kávé jótékony hatását a szépségipar is felhasználja. Japánban, ahol a zöld teát nem tudta letaszítani trónjáról a kávé, inkább a fekete bőrre gyakorolt hatását tartják nagyra. Pörkölt kávébabbal töltenek fel hatalmas medencéket, és ebbe fekszenek a relaxálni és szépülni vágyók. Szerintük ez a bőr szépségét segíti elő.

Forrás: harmonet.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése