A legerősebb érvek a reggeli kávé mellett és ellen

Kevés olyan élelmiszer akad, amellyel kapcsolatban annyi egymásnak ellentmondó kutatási eredmény született volna, mint a kávét illetően. Íme, a legerősebb érvek a reggeli kávé mellett, illetve ellen.
A kávé élettani előnyei


Csökkenti a cukorbetegség kockázatát


Több vizsgálat is megerősítette, hogy napi 4-6 csésze kávé elfogyasztása a napi kettő vagy annál kevesebb kávéhoz képest csaknem 30 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát,  az inzulinrezisztencia csökkentése révén. Napi hatnál több kávé esetében a kockázat 35 százalékkal csökkent.

Mielőtt a számok láttán bárki szívéhez kapna, fontos megjegyezni, hogy ezt a hatást koffeinmentes kávé esetében is igazolták, azaz a kockázatcsökkenés nem a koffein hatásához köthető.

 Megköti a szabadgyököket


A kávé nagy mennyiségben tartalmaz különféle antioxidánsokat, amelyek védik sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól. A kávébabban a legerősebb szabadgyök-fogó hatással a klorogénsav rendelkezik.

A kávéban található antioxidánsok hozzájárulhatnak a 2-es típusú cukorbetegség, valamint  a daganatos, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is. Továbbá a rendszeres kávéfogyasztást összefüggésbe hozták az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésével is.

Javítja a memóriát és a kognitív képességeket


Egyes vizsgálatok szerint akik reggel kávéztak, jobban teljesítettek tanulási feladatokban, mint azok, akik nem fogyasztottak kávét. Az édességgel elfogyasztott reggeli kávé pedig idősekben a kognitív képességeket is javította.


A kávé hátrányai


 Növeli a csontritkulás kockázatát


Tény, hogy a koffein növeli a vizelettel történő kalciumürítést - a vér kalciumszintjének csökkenése pedig csontritkuláshoz vezet. A legújabb eredmények szerint azonban ez a veszteség minimális, és a normál mértékű, kiegyensúlyozott táplálkozással párosuló kávéfogyasztás, nem befolyásolja a kalciumegyensúlyt vagy a csontsűrűséget. Gond túlzott koffeinbevitel esetén van, különösen a kevés kalciumot fogyasztók esetében.

 Növelheti a vérnyomást


A legfrissebb álláspontok szerint a koffeinfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem növeli a koleszterinszintet, és nem okoz szívritmuszavart sem. Koffeinre érzékenyekben azonban kávézás után enyhe, átmeneti (kb. egy órán át tartó) vérnyomás-emelkedés figyelhető meg.

 Ráncosabbak vagyunk tőle


A kávé vízhajtó hatású, a dehidratáció pedig káros hatással van többek között a bőrre. Ezért ha kávézunk, figyeljünk fokozottan a folyadékfogyasztásra.

 Súlygyarapodást idézhet elő


A kávé jelentős vércukorszint-ingadozást idézhet elő, ami édesség iránti erős vágyat eredményezhet. De a kávézás kulturálisan egyébként is kötődik a süteményfogyasztáshoz, ügyelni kell rá, hogy ne essünk túlzásokba.

 Vegyszereket tartalmaz


Kevesen tudják, de a monokultúrás gazdaságok közül a kávéültetvényeken fogy a legtöbb növényvédőszer. Ezért, bár drágább, érdemesebb biokávét választani. A koffeinmentes kávék esetében a koffeint különböző vegyszeres kezelésekkel lehet a kávébabból eltávolítani, és az alkalmazott oldószer kis mennyiségben a végtermékeben is megmarad.

Forrás: origo.hu
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése