Mindent az instant kávéról

Az instant kávé körül sok tévhit kering. Igazi kávé vagy csak kamu? Egészséges vagy káros? De egy valami biztos: nagyon sokan isszák és már teljesen beivódott a hétköznapjainkba. Most lehull a lepel, milyen is valójában az instant kávé.
Az instant kávé története


Az instant kávét teljesen véletlenül fedezték fel, mint ahogyan sok mást is korábban. Az új dolgok megszületése sokszor nem is tudatosan történik.

Történetünk a 20. század elejére nyúlik vissza. Egy belga mérnök épp a hegyekben végzett méréseket. Annak érdekében, hogy frissen, éberen tartsa magát, rendszeresen főzött kávét. Ám egyik alkalommal, miközben főzte kávéját, véletlenül kifutott. A kávé rárakódott az edény oldalára, ami értelemszerűen barna nyomott hagyott. Ez a barna kávéfolt porszerű volt, amit a kíváncsi mérnök meg is kóstolt és ízlett neki. Ez volt valójában az első instant kávé. Kávé, ami feloldódik a vízben.

Később rájött, hogy mi volt az oka annak, hogy tudtán kívül instant kávét készített. Mivel a hegyekben dolgozott, tehát magasan, ezért alacsonyabb volt a légnyomás. Ezáltal a víz forráspontja is lecsökkent, így a víz elpárolgása következtében a kávészemekből kioldódott anyag nem károsodott. Az eredmény az instant kávé lett. :)

Hogyan készül az instant kávé?


Annyira nem is egyszerű a dolog, mint amilyennek elsőre tűnik a fenti történet alapján. Instant kávét is többféle módon készítenek.

Az első módszer az, hogy rengeteg kávét és vizet összeöntenek. Miután elkészült az ipari mennyiségű kávé, olyan tartályokba öntik, ahol alacsony nyomást tudnak előidézni. Az alacsony nyomás következtében a víz hamarabb elkezd forrni és a kávé be tud sűrűsödni. Ahhoz, hogy maradéktalanul minden vizet el tudjanak párologtatni, a keletkezett kávékivonatot fűtött hengereken vezetik át. Ami ezután hátramarad, az a vízben oldható instant kávépor.

A másik módszer az instant kávé elkészítésére, mikor az elkészült kávét lefagyasztják. Fagyasztás után apróra darálják ezt a kávét egy speciális gép segítségével. Ezután olyan helyre teszik, ahol olyan kis nyomás uralkodik, ahol gyakorlatilag a jég szublimál, vagyis szilárd halmazállapotúból rögtön gáz halmazállapotú lesz. Ez a fagyasztva szárítás vagy más néven liofilizálás.

Viszonylag könnyen felismerhető, hogy melyik instant kávé milyen módszerrel készült. Az első módszernél a kávé sokkal apróbb, por állagú. A második eljárással készült instant kávék inkább nagyobb, kavicsos szerkezetűek.


DXN instant kávék


A DXN kávéi kiváló minőségű instant kávéból készülnek. Nagyon sokféle ízből választhatunk, ha kávéra vágyunk. A DXN kávék abban különböznek a hagyományos instant kávéktól, hogy ganoderma kivonatot is tartalmaznak. Tudományosan bizonyított, hogy a ganoderma jótékony hatással van a szervezetünkre és kúraszerű alkalmazása erősíti az immunrendszert és szervezetünk öngyógyító képességét. Ezért sokszor a ganodermás kávét egészséges kávénak is nevezik.

Szinte mindegyik DXN ganodermás kávét végigkóstoltam már és leírtam róla a tapasztalatomat. Nekem a kedvenc kávém a Zhi Café Classic, bár az pont nem instant kávéporból készül. Magyarországon jelenleg ez az egyetlen DXN kávé, ami filteres kiszerelésben kapható. Ezen az oldalon összegyűjtve leírtam röviden, melyik kávé milyen benyomást keltett: DXN ganodermás kávék

Forrás:
hazipatika.com
fekete.ganodermakave.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése